Super kompot na upalny dzień. Szybki w przygotowaniu, smaczny. Ma same zalety. Polecam do przygotowania.
Składniki ( na około 1l- 1.3l kompotu):
- 2 łodygi rabarbaru
- cukier muscovado (do smaku)
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
- rabarbar kroimy w kawałki i zagotowujemy w garnku z około 1- 1.3 litra wody. Dosładzamy ciemnym cukrem ( można oczywiści użyć każdego dostępnego pod ręką)- nie podaje ilości bo smak kompotu jaki lubimy to sprawa indywidualna- więc polecam dodawać cukier małymi porcjami żeby nie przesłodzić i nie zniszczyć jego kwaskowatego smaku. Na koniec doprawiamy przyprawami- jeśli lubimy oczywiście imbir i cynamon. Można z nich zrezygnować- chociaż uważam że świetnie komponują się ze smakiem rabarbaru.
Drukuj to!
;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za Twój udział w rabarbarowej akcji!