wtorek, 22 maja 2012

Kompot z rabarbaru z muscovado

Super kompot na upalny dzień. Szybki w przygotowaniu, smaczny. Ma same zalety. Polecam do przygotowania.

Składniki ( na około 1l- 1.3l kompotu):


- 2 łodygi  rabarbaru
- cukier muscovado (do smaku)
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:
- rabarbar kroimy w kawałki i zagotowujemy w garnku z około 1- 1.3 litra wody. Dosładzamy ciemnym cukrem ( można oczywiści użyć każdego dostępnego pod ręką)- nie podaje ilości bo smak kompotu jaki lubimy to sprawa indywidualna- więc polecam dodawać cukier małymi porcjami żeby nie przesłodzić i nie zniszczyć jego kwaskowatego smaku. Na koniec doprawiamy przyprawami- jeśli lubimy oczywiście imbir i cynamon. Można z nich zrezygnować- chociaż uważam że świetnie komponują się ze smakiem rabarbaru.

Drukuj to!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...