poniedziałek, 14 maja 2012

Ryżowy pudding z truskawkami w syropie

Jeśli macie ochotę na małe co nieco, jeśli macie w domu ryż arborio i mleko to już możecie działać. Pyszny i aksamitny pudding ryżowy- czas przygotowania około kwadransu, więc gdy podczas emisji ulubionego filmu zdarzy się przydługawy blok reklamowy zdążycie przygotować ten szybki deser. Pudding jest smaczny sam w sobie, możecie go też podać z ulubionymi owocami sezonowymi, dżemem, syropem- powtrzymać może was tylko wyobraźnia.


Składniki ( na 2 porcje):
- 3/4 szklanki ryżu na risotto, np. arborio
- 2.5 szklanki pełnego mleka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

do smaku:
- owoce sezonowe, owoce z syropu- co tylko chcecie


Przygotowanie:
- mleko, ryż, cukier umieszczamy w rondlu z grubym dnem i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy często mieszając przez około 15-18 minut. Ryż powinien wchłonąc prawie cały płyn i przyjąć aksamitną konsystencję.
- dekorujemy wybranymi dodatkami. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego! Drukuj to!

2 komentarze:

  1. tak bardzo nie mogłam się doczekać że 3/4 porcji zjadłam jeszcze na ciepło ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...