wtorek, 25 listopada 2014

Drożdżowy zawijaniec z jabłkami w karmelu

Pyszny! Chciałam złapać oddech między pieczeniem tart i padło na ciasto drożdżowe. Nie chciałam robić typowego placka drożdżowego, a że miałam wolne całe popołudnie, postanowiłam zaszaleć i na bieżąco kształtowała się wizja tego wypieku. Ciasto wyszło puszyste, nadziane jabłkami duszonymi w karmelu, polane cytrynowym lukrem dla przełamania słodyczy. Nie mogłam się od niego oderwać. Tak samo proste w przygotowani jak zwykłe ciasto drożdżowe a ile frajdy :) Gorąco polecam


Składniki (ciasto piekłam w tortownicy 23 cm):
* ciasto
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej ( użyłam tortowej T 450)
- 20 g świeżych drożdży
- 2/3 szklanki ciepłego mleka
- 50 g masła
- 1 jajo
- 3-4 łyżki cukru
* nadzienie:
- 3-4 kwaśne jabłka
- kilka łyżek cukru (żeby przykrył dno szerokiej patelni)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- łyżeczka cynamonu (lub do smaku)
* lukier:
- cukier puder i sok z cytryny

Wykonanie:
- z podanej ilości ciepłego mleka odejmujemy 2 łyżki, wlewamy je do kubka, dodajemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i rozcieramy na pastę. Odstawiamy na 10 minut aż drożdże się spienią. Do pozostałego mleka dodajemy masło i delikatnie podgrzewamy aż masło się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia
- mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, mieszamy
- spieniony rozczyn drożdżowy wlewamy do miski z mąką i zaczynamy mieszać mikserem ze świderkami. Wbijamy jajo i nie przestając wyrabiać ciasta wlewamy letnie mleko z masłem. Ciasto wyrabiamy około 10 minut- powinno być gładkie, elastyczne i odstawać od ścianek miski. Może się troszkę kleić, ale takie ma zostać. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
- w międzyczasie przygotowujemy nadzienie: jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w kawałki
- na dno szerokiej patelni wsypujemy cienką warstwę cukru, podgrzewamy aż cukier zacznie się topić. Gdy będzie miał jasnozłoty kolor dodajemy jabłka (skropione sokiem z cytryny). Zmniejszamy ogień i smażymy około 7-10 minut, aż jabłka oblepią się karmelem, ale ciągle zachowają kształt. Warto mieć to na uwadze i wybrać jabłka dość twarde i kwaśne. Na sam koniec posypujemy jabłka cynamonem, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na macie lub stolnicy na prostokąt około 40 cm x 30 cm. Będzie miał około 2 cm grubości. Nadzienie układamy na 1/3 wysokości- wzdłuż dłuższego brzegu. Delikatnie zwijamy ciasto w rulon a następnie łączymy ze sobą końce. Ciasto przenosimy do tortownicy, nacinamy promieniście i wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto powinno się ładnie zrumienić. Upieczony zawijaniec studzimy i lukrujemy (ucieramy pałką drewnianą cukier puder i sok z cytryny- około 3/4 szklanki cukru pudru i łyżka soku).


Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów


Drukuj to!

4 komentarze:

  1. pyszny pomysł, bardzo lubię drożdżowe ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jabłka w karmelu... Rety jak to poruszyło moją wyobraźnię. :) Zapisuję przepis do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy zamiast jablek mozna dac owoce smazone,pytam bo mam starfruits drzewo ktore owocuje juz pare miesiecy,wiec przesmazam je z cukrem i mam tego bardzo duzo wiec szukam jakiegos przepisu gdzie moglabym te moje konfitury wykorzystac ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, prosze działać, mysle ze mozna sprobowac :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...