czwartek, 20 czerwca 2013

Ogórki małosolne

Klasyka, pyszna sama w sobie lub jako dodatek. Prosta w przygotowaniu, krótki czas oczekiwania, właściwie robią się same. Polecam!





Składniki
- małe ogórki gruntowe ( ilość- ile macie słoików i jaki apetyt- proponuję około 2 kg na początek ;)
- zestaw do kiszenia ogórków, który zawiera koper i kwiatostany kopru, czosnek ( im więcej tym lepiej), korzeń i liście chrzanu, liście wiśni
- przegotowana woda
- sól kamienna, gruba

Wykonanie:
- najpierw przygotowuję zalewę: zagotowuję około 2 litrów wody ( na około 2.5 kg ogórków), dodaję do dwie duże łyżki soli kamiennej i mieszam do rozpuszczenia soli- woda powinna być słona, ale w granicach tolerancji- zostawiam do przestudzenia
- ogórki porządnie myję, odcinam końcówki ( podobno dzięki temu szybciej się ukiszą- nie wiem czy to prawda, mama tak kazała robić więc tak robię- odcinam końce poczynając od tego jasnego, podobno też tak trzeba ;)
-ogórki przekładam na przemian z "przyprawami" do kiszenia, czyli liśćmi, koprem, chrzanem i czosnkiem tego ostatniego często nie obieram z łupin, przekrawam tylko na cząstki i gęsto upycham między ogórkami- to od czosnku i chrzanu zależy jak jędrne będą nasze małosolne- lubię takie naprawdę aromatyczne więc na dwa słoiki do weków zużywam całą główkę młodego czosnku. Tak przygotowane słoiki zalewam jeszcze ciepłą zalewą, odstawiam w temperaturze pokojowej w zacienione miejsca i już. Po 3-4 dniach mamy już ogórki małosolne, z każdym kolejnym nabierają mocy :) Drukuj to!

1 komentarz:

  1. na reszcie nadeszła ta pora na świeże ogórki :))) u mnie już tez po pierwszym kiszeniu, nie pozostało ani śladu :))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...