piątek, 14 października 2011

Włoskie ciasto z orzechami

Od kilku dni chodziło za mną mocno orzechowe, pachnące ciasto. Udało się znaleść chwilkę czasu i powstało esencjonalne włoskie ciasto orzechowe, wzbogacone aromatem kawy. Zmniejszyłam ilość cukru z przepisu gdyż nie lubię zbyt słodkich wypieków, otrzymałam wyśmienite ciasto orzechowe, którego smak nie jest tłumiony zbędnymi dodatkami. Na postawie przepisu stąd



Składniki

3 jajka ( dałam 2 )
100 g cukru ( dałam około 60 g)
łyżeczka esencji waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią ( pominęłam)
300 g orzechów laskowych
100 g ciasteczek amaretti ( dałam zbożowe, nie udało mi się kupić amaretti)
200 g mąki pszennej (lub pół na pół z razową albo orkiszową) plus 2 łyżeczki proszku do pieczenia- dałam pszenną
2 łyżki rumu ( pominęłam)
50 ml mocnej kawy espresso
50 ml mleka
100 g masła, roztopionego i ostudzonego



wykonanie:
- jaja z cukrem ubiłam przy pomocy miksera, aż powstał kogel-mogel
- orzechy uprażyłam na blaszce w piekarniku, ostudziłam, następnie trąc je w dłoniach pozbawiłam więkoszości łupinek; tak przygotowane orzechy zblendowała do momentu otrzymania "mąki" orzechowej
- ciasteczka pokruszyłam a następnie podobnie jak orzechy zblendowałam
- w dużej misce wymieszałam mąkę, proszek do pieczenia, mąkę z orzechów i ciasteczek
- do ubitych jajek z cukrem na zmianę dodawałam zaparzoną kawę, mleko i sypkie składniki
- ciasto przelałam do tortownicy średnicy 23 cm, piekłam około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

przepis bieże udział w akcji, w kategorii: dolci e un caffé 
Drukuj to!

6 komentarzy:

  1. Mmm jakie pyszne ; ) Wszytko co dobre w ciastach w jednym - orzechy, amaretti, kawa i rum : ) Można by je chyba jeszcze posłodzić miodem : ) Bajka : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest naprawdę smaczne zjadłam pół tortownicy do porannej a później popołudniowej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne! uwielbiam takie mocno orzechowe smaki

    OdpowiedzUsuń
  4. jest takie jakie powinno być takie ciasto orzechowe, z orzechów a nie z nuta orzechów, szykuję się do powtórki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wydaje się być proste i pyszne :3 jeśli zamiast proszku do pieczenia dodam sody to czy coś to zmieni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. soda daje troche inny efekt, ale mysle ze mozna probowac uzyc zamiennie ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...