To już ostatnia potrawa z cukinią w roli głównej jaką ostatnio uskuteczniłam :)) Pyszne z gęstym jogurtem greckim. Przepis podpatrzony na blogu kalejdoskop kulinarny.
- duża cukinia - moja ważyła chyba koło 1 kg
- 1 szklanka bułki tartej i ewentualnie mąka w pogotowiu
- 3 jajka
- 4 łyżki tartego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
- zioła: użyłam pół pęczka kopru i pół pęczka pietruszki
SOS: jogurt grecki, pół pęczka naci pietruszki, pół pęczka koperku, ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- zatrzeć cukinie na dużych oczkach tarki ( bez miąższu i pestek za to ze skórą). Posolić i odstawić na 20 minut a następnie bardzo dokładnie odcisnąć z soku- procedurę proponuję powtórzyć po następnych 10 minutach.
- odciśniętą cukinię wymieszać z rozbełtanymi jajkami, bułką tartą, serem, przyprawami. Na samym końcu wmieszać posiekane zioła. Jeśli masa przy formowaniu placuszków będzie się rozpadała można dodać mąkę.
- smażyć na złoty kolor po kilka minut z każdej strony, odsączyć na ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podawać z sosem jogurtowym. Najlepsze chwilę po przyrządzeniu.
Drukuj to!
uwielbiam placuszki z cukini
OdpowiedzUsuń