Składniki na 2-3 porcje:
- 500 g brukselki
- 1 slodki ziemniak (około 250 g)
- skórka obrana z połowy cytryny
* kruszonka:
- 100 g mąki- użyjcie waszej ulubionej
- 50 g oleju kokosowego + jedna łyżka
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz
Wykonanie:
- brukselkę obieramy z zewnętrznych brzydkich liści, większe sztuki kroimy na pół
- batata obieramy i kroimy w kostkę średniej wielkości
- zagotowujemy wodę z obraną skórką z cytryny i wrzucamy brukselkę i bataty. Gotujemy do 5 minut. Odcedzamy i przekładamy na naczynia żaroodpornego. Gdy warzywa lekko przestygną dodajemy łyżkę oleju kokosowego, doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu posypujemy kruszonką (wszystkie jej składniki po prostu rozcieramy w palcach aż powstaną okruchy)
- pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Podajemy jako lekką kolację, lunch lub dodatek do głównego posiłku.
Drukuj to!
A to ciekawy sposób na brukselkę :-)
OdpowiedzUsuń