- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 średniej wielkości buraki
- 2 średnie jabłka
- 2 garści orzechów- uzyłam włoskich i laskowych
* sos:
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
Wykonanie:
- kaszę jaglaną sparzcie wrzątkiem a następnie ugotujcie ją w 1 szklance wody. Gdy kasza wchłonie cały płyn, szczelnie przykryjcie garnek pokrywką i odstawcie aż kasza przestygnie. Nie mieszajcie jej żeby się nie zlepiła
- buraki szorujemy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy kilka łyżek wody i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy około godziny w 180 stopniach
- ugotowane i przestudzone buraki, kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z kaszą, dodajemy wcześniej obrane i pokrojone jabłka, grubo posiekane orzechy.
- danie podajemy w temperaturze pokojowej polane sosem
Drukuj to!
Smakowitości :)
OdpowiedzUsuń