wtorek, 26 stycznia 2016

Kasza jaglana z pieczonymi burakami, jabłkiem i orzechami

Bardzo proste i zdrowe danie. Z praktyki Wam powiem, że świetne na lunch do pracy. Zgodnie z obietnicą więcej kaszy pojawia się w moim menu. Danie stosunkowo wszybkie w przygotowaniu, trzeba tylko upiec buraki- ale to przecież robi za nas piekarnik i ugotować kaszę. Żadna filozofia :)

 

Składniki na 3 porcje:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 średniej wielkości buraki
- 2 średnie jabłka
- 2 garści orzechów- uzyłam włoskich i laskowych
* sos:
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy

Wykonanie:
- kaszę jaglaną sparzcie wrzątkiem a następnie ugotujcie ją w 1 szklance wody. Gdy kasza wchłonie cały płyn, szczelnie przykryjcie garnek pokrywką i odstawcie aż kasza przestygnie. Nie mieszajcie jej żeby się nie zlepiła
- buraki szorujemy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy kilka łyżek wody i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy około godziny w 180 stopniach
- ugotowane i przestudzone buraki, kroimy na mniejsze kawałki,  mieszamy z kaszą, dodajemy wcześniej obrane i pokrojone jabłka, grubo posiekane orzechy.
- danie podajemy w temperaturze pokojowej polane sosem


      Drukuj to!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...