Składniki na 2 porcje:
- kilka garści obranego z łykowatych nerwów liści jarmużu, porwanych na małe kawałki- użyłam jarmużu zielonego i purpurowego
- 1 duże winne jabłko
- garść lub dwie orzechów laskowych/włoskich/ płatków migdałów
- sok z cytryny
* sos:
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka oliwy
- szczypta soli
Wykonanie:
- liście jarmużu rwiemy na kawałki wrzucamy do miski (bez łykowatych częsci liści- tzw. nerwów)
- jabłko obieramy, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie ściemniało
- orzechy/ płatki prażymy przez kilka minut na suchej patelni
- wszystkie składniki mieszamy i polewamy sosoem (wymieszać dokładnie wszystkie jego składniki- przed dodaniem do sałatki skosztować czy pasują nam proporcje ;) Smacznego!

Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz