Składniki na 4 porcje:
- 1 1/2 szklanki pęczaku (suchego)
- 150 g suchej, pikantnej kiełbasy- może być chorizo, albo każda wasza ulubiona
- puszka pomidorów
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 dyni
- oliwa, sól, pieprz, natka pietruszki
- 3 1/2 szklanki bulionu albo wody
- cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie aż się zeszkli. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę i podsmażamy całość kilka minut. Dodajemy kaszę i zaczynamy podlewać bulionem lub wodą- stopniowo- nie wlewamy całej wody na raz, tylko partiami- gdy kasza wchłonie porcję wody dodajemy kolejną i robimy to tak długo aż kasza się ugotuje.
- gdy kasza jest prawie gotowa dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, pomidory i gotujemy aż dynia się ugotuje, co potrwa kilka mniut. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem obficie posypujemy posiekaną natką. Smacznego! Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz