wtorek, 22 grudnia 2015

Zakwas na barszcz wigilijny

Przygotowałam pierwszy raz w życiu. I już pachnie jak trzeba. Mam nadzieję że barszcz wyjdzie pyszny. Przepis jest banalnie prosty. Jeśli chcecie zjeść super barszcz- bo takiego spodziewam się wstawiajcie :)


Składniki:
- 2 duże buraki ( około 500-600 g)
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 litr przegotowanej wody
- 1 łyżka soli


Wykonanie:
- buraki szorujemy, obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do wyparzonego i dokładnie umytego słoja. Dodajemy wszystkie dodatki i zalewamy osoloną przegotowaną wodą.
- zostawiamy w ciepłym miejscu- np. na blacie w kuchni na 5-7 dni. Pojawiające się szumy zbieramy. Gotowy zakwas przelewamy przez sitko do czystego słoika lub butelki i przechowujemy w lodówce. Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...