składniki na 2-3 porcje:
- 500/ 600 g brukselki
- 250 ml śmietany kremówki
- płaska łyżeczka musztardy dijon
- 1 ząbek czosnku
- chili w płatkach
- sól, pieprz,
- 2-3 łyżki bułki tartej
- od siebie: 100 g pokrojonej w kostkę fety
- śmietanę mieszamy trzepaczką z musztardą, przecisniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami
- brukslekę myjemy, obieramy z wierzchnich liści, przekrajamy na pół
- do naczynia żaroodpornego wsypujemy przygotowaną wczęsniej brukselkę, zalewamy śmietanką z dodatkami. Posypujemy serem feta- mieszamy łyżką wszystko. Po wierzchu posypujemy bułką tartą
- pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut. Brukselka powinna być miękka.
fajne danie.
OdpowiedzUsuńzapraszam czesciej do mnie :)