czwartek, 3 grudnia 2015

Zapiekana brukselka

Nie jest to danie najpiękniejsze, niestety, ale to nic. Wystarczy że jest bardzo, ale to bardzo smaczne. Jeśli podobnie jak ja, z dystansem podchoziliście do brukselki, wielokrotnie dawaliście jej szansę, a smak ciągle nie ten, nie taki to zawierzcie jej jeszcze raz. Warto. Banalnie prosty przepis, na ciepłą kolację lub na lunch do pracu. Szybkie w przygotowaniu. Kilka składników, które razem smakują wyśmienicie. Bardzo polecam. Przepis z KUKBUK.


składniki na 2-3 porcje:
- 500/ 600 g brukselki
- 250 ml śmietany kremówki
- płaska łyżeczka musztardy dijon
- 1 ząbek czosnku
- chili w płatkach
- sól, pieprz,
- 2-3 łyżki bułki tartej
- od siebie: 100 g pokrojonej w kostkę fety


Wykonanie:
- śmietanę mieszamy trzepaczką z musztardą, przecisniętym przez praskę czosnkiem, przyprawami
- brukslekę myjemy, obieramy z wierzchnich liści, przekrajamy na pół
- do naczynia żaroodpornego wsypujemy przygotowaną wczęsniej brukselkę, zalewamy śmietanką z dodatkami. Posypujemy serem feta- mieszamy łyżką wszystko. Po wierzchu posypujemy bułką tartą
- pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut. Brukselka powinna być miękka.

Zimowy obiad wege

Drukuj to!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...