piątek, 11 grudnia 2015

Laksa

Pyszna malezyjska zupa, pełna aromatów i smaków. Przyjemnie słodka, kwaśna, słona i ostra. Bardzo przyjemne doświadczenie kulinarne. Zupa wymaga dość wielu składników, ale jeśli jesteście ciekawi jak smakuje ta narodowa malezyjska potrawa zakupcie wszystkie potrzebne składniki i gotujcie. Będziecie zachwyceni :) Zresztą, zupa ta pozwala na szeroką interpretację, w zależności od pory roku- można dorzucić liściastej kapusty pak choi lub poprzestać tylko na głównych składnikach. Jak macie ochotę, co macie w spiżarni. Najlepiej ugotujcie i oceńcie :) Podstawą zupy zawsze jest pasta na, która składają się czosnek, chili, imbir.

Składniki:
- 1 łyżka sosu sambal oelek lub po prostu: 2 pikantne papryczki chili, spora szczypta soli, cukru brązowego, 2 ząbki czosnku, łyżeczka octu lub soku z limonki- wszystko ucieramy w możdzieżu na pastę
- 1 spora szalotka, drobno poszatkowana
- 5 cm kawałek imbiru
- 500 g mięsa z kurczaka- piersi/ udek pokrojone w kawałki na jeden kęs
- 250 g krewetek
- 1 limonka- sok i otarta skórka
- kilka łodyg trawy cytrynowej lub liście kafiru
- kilka suszonych grzybów mun
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 1/2 litra bulionu z kurczaka
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki curry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 300 g kiełków fasoli mung
- 200 g pędów bambusa
- pęczek kolendry/ szczypiorku
- makaron chiński ryżowy lub jajeczny



Wykonanie:
- wszystkie warzywa, pędy mabusa kroimy w cienkie paseczki, szalotke drobno siekamy, ocieramy skórkę z limonki i wyciskamy do miseczki sok
- grzyby moczmy w gorącej wodzie 10 minut, a potem kroimy w cienkie paski
- w garnku z grubym dnem na 2 łyżkach oleju podsmażamy mięso z kurczaka, gdy się lekko zrumieni dodajemy sos sambal oelek, lub naszą własną pastę z chili, imbiru i czosnku, posiekaną szalotkę, curry, otartą skórkę z limonki. Przesmażamy wszystko razem przez kilka minut. Dodajemy pędy bambusa, paprykę, grzyby, łodygi (zmiażdżone) trawy cytrynowej lub liście kafiru, smażymy razem kilka minut. Zalewamy bulionem, mlekiem kokosowym, dodajemy sos sojowy i rybny, sok z limonki, cukier, doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu wrzucamy oczyszone krewetki (surowe lub gotowane) kiełki fasoli i usuwamy łodygi trway cytrynowej albo liście kafiru. Całość gotujemy razem kilka minut. Podajemy z makaronem i zieleniną- czym lubcie.

* zainspirował mnie ten przepis

Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...