środa, 9 grudnia 2015

Drożdżówki z cynamonem

Kolejne drożdżówki do kolekcji. Tym razem z prostym nadzieniem cynamonowym. Pięknie pachną i super smakują. Musicie wypróbować :) Ciasto na bazie maślanki jest miękkie i puszyste- rozpływa się w ustach. Bardzo polecam!


Składniki na 10- 12 drożdżówek:
* ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 1 jajo całe + jedno żółtko (białko zostawiamy do posmarowania drożdżówek)
- 50 g masła
- 1 szklanka maślanki
* nadzienie:
- kilka łyżek brązowego cukru
- miękkie masło (ok. 50 gram)
- cynamon


Wykonanie:
- w rondelku rozpuszczamy masło a następnie dodajemy maślankę i całość delikatnie podgrzewamy
- z drożdży, szczypty cukru i 2 łyżek letniej wody przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy na kwadrans aż zawartość kubka się spieni
- do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, spieniony zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto. Dodajemy jajo i żółtko, i powoli wlewamy letnią maślankę z masłem. Wyrabiamy elastyczne ciasto, tak długo aż będzie jednolite, gładkie i zacznie odstawać od ścianek miski. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia- powinno podwoić objętość.
- wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzając w nie pięścią, krótko zarabiamy i dzielimy na 2 części. Każdą rozwałkowujemy na cienki (0.5 cm grubości) prostokąt, który smarujemy miękkim masłem, posypujemy cukrem i cynamonem- cienką warstwą. Tak przygotowane ciasto składamy jak list na trzy. Ciasto kroimy na prostokąty szerokości 5 cm i jedną część przekręcam o 180 stopni. Drożdżówki układamy w 3-4 cm odległościach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika drożdżówki smarujemy białkiem (można rozbić z 1 łyżką mleka- będzie się łatwiej smarować). Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni, aż uzyskają złoty kolor. Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...