Składniki (piekłam w tortownicy 23cm średnicy):
* spód:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 kostki masła
- 2 łyżki cukru pudru
* masa serowa:
- 1 kg sera śmietankowego zmielonego 2 krotnie
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 duże jaja
- 100 g masła
* dodatkowo:
- 1/2 puszki kajmaku (użyłam domowego)
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1/2 słoika powideł
Wykonanie:
- wszystkie składniki na ciasto siekamy ze sobą i zagniatamy w ciasto. Gotowym wylepiamy dno tortownicy i schładzamy w lodówce
- masa sernikowa: masło ucieramy z cukrem w makutrze, gdy jest puszyste dodajemy łyzka po łyżce twaróg, na koniec dodajemy jaja, mąkę, cukier waniliowy i ucieramy do połączenia wszystkich składników
- na schłodzony spód wylewamy masę sernikową, wyrównujemy, kładziemy na wierzchu kleksy z powideł. Pieczemy w 165 stopniach przez godzinę. Masa powinna się ściąć przy rancie formy, środek może być nieco "galaretowaty". Sernik studzimy w piekarniku przy ucholonych drzwiach a następnie na kratce. Zupełnie ostudzony wkładamy do lodówki na całą noc
- przed podaniem, na wierzchu rozsmarowujemy kajmak i robimy esy foresy z masła orzechowego :)
Smacznego! Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz