sobota, 16 stycznia 2016

Szarlotka z połówkami jabłek

Uwielbiam takie zwyczajne przepisy gdzie kilka składników przemienia się w pachnące ciasto, które kojarzy mi się z ciepłem i domową atmosferą. Szarlotka cudownie wygląda, jakby jabłka przykryte zostały kołderką i oprószone śniegiem z cukru pudru. Super ciasto na zimowy wieczór. Do kompletu kubek gorącej herbaty, ciepły koc, fajna książka i każdy wieczór jest nasz :) Przepis z bloga Yummy Lifestyle.



Składniki na dużą prostokątną blaszkę:
* ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 mały kubek kwaśnej śmietany 18%
- 250 g masła
- 1 lyżeczka proszku do pieczenia
* dodatkowo:
- 6-7 jabłek
- pół słoika dobrej jakości konfitury malinowej lub innej waszej ulubionej
- cukier brązowy do oprószenia jabłek, cynamon i ewentualnie cukier puder do oprószenia ciasta


Wykonanie:
- wszystkie składniki na ciasto rozcieramy w palcach aż powstaną okruchy i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na pół i każdą część rozwałkowujemy do wielkości formy, lekko podsypując mąką- najłatwiej się wałkuje na macie silikonowej na której też najłatwiej przenieść ciasto na blaszkę. Pierwszym płatem ciasta wykładamy dno blaszki. Układamy na nim ciasno połówki obranych wcześniej i pozbawionych gniazd nasiennych jabłek. W zagłębienia po nasionach wkładamy łyżeczkę wybranej konfitury, jabłka posypujemy cukrem i cynamonem i przykrywamy drugim płatem ciasta. Dociskamy ciasto przy rantach żeby oba kawałki się skleiły, nakłuwamy delikatnie ciasto okrywające jabłka i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!

Drukuj to!

1 komentarz:

  1. Ta szarlotka to mistrzostwo świata, znika w moim domu w dwie sekundy :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...