wtorek, 12 stycznia 2016

Brukselka z batatami i cytrynową kruszonką

Kolejna super odsłona warzywa znanego i konsekwentnie lubianego lub nie ;) Dla mnie to był koszmarek z dzieciństwa i lat późniejszych natomiast teraz bardzo lubię brukselkę. Wystarczy znakomity przepis, dzięki któremu odkryjecie smacznego odkrycie tego uroczego warzywa i oto on. Cytuję oczywiście za Martą z Jadłonomi. Prostota jej przepisów i zestawienie smaków podbijają moje serce. Mam nadzieję, że wasze również. Posiłek bez mięsa też może być pszyny!



Składniki na 2-3 porcje:
- 500 g brukselki
- 1 slodki ziemniak (około 250 g)
- skórka obrana z połowy cytryny
* kruszonka:
- 100 g mąki- użyjcie waszej ulubionej
- 50 g oleju kokosowego + jedna łyżka
- skórka otarta z połowy cytryny
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz

Wykonanie:
- brukselkę obieramy z zewnętrznych brzydkich liści, większe sztuki kroimy na pół
- batata obieramy i kroimy w kostkę średniej wielkości
- zagotowujemy wodę z obraną skórką z cytryny i wrzucamy brukselkę i bataty. Gotujemy do 5 minut. Odcedzamy i przekładamy na naczynia żaroodpornego. Gdy warzywa lekko przestygną dodajemy łyżkę oleju kokosowego, doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu posypujemy kruszonką (wszystkie jej składniki po prostu rozcieramy w palcach aż powstaną okruchy)
- pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Podajemy jako lekką kolację, lunch lub dodatek do głównego posiłku.




         
        Drukuj to!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...