- 1 podwójna pierś z kurczaka ( około 600g)
- 1 czerwona papryka
- 3 średniej wielkości marchewki
- 1 mały por ( biała i jasnozielona część)
- kawałek imbiru długości kciuka
- posiekana dymka
- grzyby mun ( ja mam suszone pocięte ze sklepu z azjatycką żywnością)
- przyprawy: cukier brązowy ( 1 łyżka ), ocet ryżowy ( użyłam winnego), sos sojowy ( kilka łyżek), mąka ziemniaczana (1 łyżeczka)
- kiełki
- makaron ryżowy
Przygotowanie;
- Marchew, paprykę, imbir kroimy na cienkie słupki; por w cienkie plasterki
- Pierś z kurczaka kroimy na paski i marynujemy przez około 30 minut w sosie sojowym wymieszanym z cukrem brązowym - cukier i sos mieszamy do rozpuszczenia tego pierwszego
- Grzyby ( jeśli mamy suszone) zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoczenia na około 20 minut
- W woku lub wysokim rondlu rozgrzewamy kilka łyżek oleju, podsmażamy zamarynowanego kurczaka, a następnie dodajemy warzywa poczynając od najtwardszych: czyli marchewkę- podsmażamy kilka minut mieszając warzywa i mięso, następnie imbir, paprykę, odsączone grzyby mun, por. Danie doprawiamy w zależności od potrzeby sosem sojowym i octem winnym, ten ostatni z połączeniu z cukrem z marynaty ładnie karmelizuje nam całość. Gotowe danie zagęszczamy mąką ziemniaczaną/ ryżową rozpuszczoną w zimnej wodzie.
- Makaron ryżowy zalewamy gorącą wodą. Chop suey podajemy obsypane dymką i kiełkami. Smacznego! Drukuj to!
do zapamiętania i do wykonania:) i zajadania w rytmie SOAD :>
OdpowiedzUsuńtak tak :))bardzo fajne danie:)
OdpowiedzUsuń