Przepis podaję za Olą, gospodynią akcji Weekendowa cukiernia #2/2012, szczegóły akcji tu
Składniki:
-2 1/2 szklanki przesianej mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka soli
-2 łyżki kakao (użyłam 1 łyżki)
-2 buteleczki czerwonego koloru ( dałam 1.5 łyżeczki barwnika w żelu firmy Wilton)
-125 g masła, o temperaturze pokojowej
-1 1/2 szklanki cukru
-2 jajka o temperaturze pokojowej
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-1 szklanka maślanki, o temperaturze pokojowej (ja nie miałam więc dodałam jogurt naturalny)
-1 łyżeczka octu
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki: na krem
-2 opakowania serka philadelphia albo podobnego, o temperaturze pokojowej
-125g masła o temperaturze pokojowej
-1 łyżeczka wanilii
-2 1/2 szklanki cukru pudru, przesiane ( dałam 1 szklankę)
-szczypta soli
Wykonanie:
- Suche składniki przesiać do miski, wymieszać ( prócz kakao)
- kakao z barwnikiem wymieszać na jednolitą pastę
- masło utrzeć z cukrem, następnie wmieszać po 1 jaju- miksować do połączenia składników
- do maślanej masy dodać pastę z kakao i barwnika- wymieszać
-stopniowo dodawać do ciasta mąkę i maślankę aż do wykończenia obu składników
- ciasto podzielić na 2 porcje- do każdej przed samym pieczeniem dodać pół łyżeczki sody wymieszanej z octem- natychmiast włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 30 minut- do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Przełożyć kremem powstałym z zmiksowania składników ( najpierw ucieramy masło z cukrem, następnie stopniowo dodajemy serek).
Przepis bieże udział w akcji: Drukuj to!
zawsze marzyłam by je upiec.
OdpowiedzUsuńi zawsze brakuje mi odwagi..
nie ma na co czekać ;)) do odważnych świat należy ;)
OdpowiedzUsuńteż uważam że należy zmniejszyć ilość cukru w stosunku do oryginału, ja swój krem i tak przesłodziłam. U mnie ciasto mimo to smakowało, choć nie powiedziałabym że to najlepsze ciasto które jadłam ;)
OdpowiedzUsuń