Składniki:
- 200 g czekolady o zawartości kakao 60%
- 200 g masła
- 1 łyżka kawy instant rozpuszczonej w 125 ml zimnej wody
- 170 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.25 łyżeczki sody oczyszczonej
- 25 g kakao
- 400 g brązowego cukru ( dałam po 200 g jasnego i ciemnego)
- 3 średnie jajka
- 75 ml maślanki/ kefiru
do przełożenia:
- 200 g śmietany kremówki 36 %
- 200 g czekolady gorzkiej lub o zawartości 60 % kakao
- 20 g masła
do dekoracji:
- 50-80 g posiekanej drobno czekolady lub wiórków czekoladowych
Przygotowanie:
- suche składniki mieszamy w dużej misce ( mąkę i kakao przesiewamy)
- w rondelku rozpuszczamy masło, kawę rozpuszczoną w wodzie i czekoladę- podgrzewamy do połączenia składników
- w osobnej misce roztrzepujemy jajka razem z maślanką
-tak przygotowane poszczególne grupy składników mieszamy następnie razem- mieszałam łyżką bez użycia miksera. Ciasto ( będzie miało konsystencję gęstego ciasta na naleśniki) przelewamy do szczelnej tortownicy ( użyłam o średnicy 23 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 1h i 25 minut. Ja swoje ciasto piekłam przez 1 h i około 10 minut ( autorka przepisu używała mniejszej tortownicy i ciasto było wyższe stąd dłuższy czas pieczenia)- warto sprawdzać stan dopieczenia patyczkiem. Upieczone ciasto zostawiamy do całkowitego wystudzenia w chłodne miejsce. Kroimy na blaty ( u mnie 2, przy mniejszej tortownicy uda się na 3). Przekładamy kremem*, dekorujemy startą lub posiekaną czekoladą. Tort można przechowywać w chłodnej części mieszkania ( nie trzeba w lodówce).
Przygotowanie kremu:
- w rondelku rozpuściłam czekoladę i masło- do uzyskania gładkiej masy czekoladowej
- schłodzoną kremówkę ubiłam i delikatnie połączyłam łopatką z masą czekoladową Drukuj to!
Przepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPiękny torcik:)
OdpowiedzUsuń