Składniki na ciasto ( na tortownicę 23 cm średnicy, albo blaszkę 20x20 cm)
- pół kostki masła lub margaryny do wypieków
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- pełna szklanka mąki pszennej
Składniki na krem:
- 1 szklanka cukru
- sok wyciśnięty z 2 dużych cytryn (+ skórka z jednej z nich - pominęłam)
- 2 duże jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Ciasto kruche przygotowujemy zagniatając wszystkie składniki. Gotowe- od razu na placek i wykładamy dno formy lub tortownicy, nakłuwamy w kilku miejscach i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż się zezłoci ( około 15-20 minut). Gdy ciasto się piecze przygotowujemy masę cytrynową:
- jajka i cukier ubijamy mikserem aż się ładnie spienią. Następnie dodajemy stopniowo sok z cytryn i skórkę jeśli używamy. Na końcu mieszamy całość z mąką. Tak przygotowany krem (jest rzadki) wylewamy na podpieczony spód ( lekko przestudzony) i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i pieczemy aż krem się zetnie -około 25-30 minut- ale warto już sprawdzić po 20 minutach- gdy masa kremowa jest ciągle rzadka ale już zrumieniona należy ciasto przykryć kawałkiem foli aluminiowej i zapiekać dalej. Upieczone ciasto schładzamy, posypujemy cukrem pudrem i delektujemy się. Smacznego! Drukuj to!
uwielbiam takie ciasta cytrynowe :-)
OdpowiedzUsuńNajsmaczniejsza jednak klasyka!
OdpowiedzUsuńBardzo lubie ciasto cytrynowe!
OdpowiedzUsuńZapraszam też do odwiedzin u mnie: http://www.boronappetit.blogspot.com/