piątek, 30 marca 2012

Najlepsze ciasto cytrynowe

Nigdy nie robiłam wcześniej ciasta z kremem cytrynowym, aż do wczoraj ;). Proste w przygotowaniu, klasyczne ciasto kruche z kremem ala lemon curd. Słodko-kwaśne, aromatyczne, świeże w smaku. Polecam do wypróbowania. Kwaskowatość kremu przykryta warstewką cukru pudru. Idealne na podwieczorek. Przepis na którym się wzorowałam znajdziecie tu



Składniki na ciasto ( na tortownicę 23 cm średnicy, albo blaszkę 20x20 cm)

- pół kostki masła lub margaryny do wypieków
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- pełna szklanka mąki pszennej

Składniki na krem:
- 1 szklanka cukru
- sok wyciśnięty z 2 dużych cytryn (+ skórka z jednej z nich - pominęłam)
- 2 duże jajka
- 2 łyżki mąki pszennej

cukier puder do posypania







Przygotowanie:
- Ciasto kruche przygotowujemy zagniatając wszystkie składniki. Gotowe-  od razu na placek i wykładamy dno formy lub tortownicy, nakłuwamy w kilku miejscach i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż się zezłoci ( około 15-20 minut). Gdy ciasto się piecze przygotowujemy masę cytrynową:
- jajka i cukier ubijamy mikserem aż się ładnie spienią. Następnie dodajemy stopniowo sok z cytryn i skórkę jeśli używamy. Na końcu mieszamy całość z mąką. Tak przygotowany krem (jest rzadki) wylewamy na podpieczony spód ( lekko przestudzony) i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i pieczemy aż krem się zetnie -około 25-30 minut- ale warto już sprawdzić po 20 minutach- gdy masa kremowa jest ciągle rzadka ale już zrumieniona należy ciasto przykryć kawałkiem foli aluminiowej i zapiekać dalej. Upieczone ciasto schładzamy, posypujemy cukrem pudrem i delektujemy się. Smacznego! Drukuj to!

3 komentarze:

  1. uwielbiam takie ciasta cytrynowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najsmaczniejsza jednak klasyka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubie ciasto cytrynowe!
    Zapraszam też do odwiedzin u mnie: http://www.boronappetit.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...