Składniki na małą kwadratową formę: ( 23 cm )
- 3 średnie jajka ( lub 2 duże)
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 150 g białej czekolady
- 100 g masła
- kilka kropel esencji waniliowej
Wykonanie:
- w kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę- to najlepszy sposób, białą czekoladę bardzo łatwo przypalić
- jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy na przemian mąkę i ostudzoną masę czekoladowo-maślaną i esencję. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 20-25 minut- ciasto nie będzie suche po upieczeniu- więc raczej przestrzegamy czasu pieczenia- cały urok w konsystencji mokrego ciasta ;)
Drukuj to!
brownie mam przetestowane, pora na blondie :-))
OdpowiedzUsuńno tak, naprawdę fajne ciacho :)
OdpowiedzUsuńTeż zawsze wolałam brownie, ale ostatnio przygotowałam blondie z żurawiną i przepadłam... Twoje wygląda zachwycająco :)
OdpowiedzUsuńAż naszła mnie ochota na wersję z żurawiną :)
OdpowiedzUsuń