Składniki na ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej
- kostka masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki lodowatej wody
Z podanych składników należy zagnieść ciasto. Jeśli będziemy mieli problem z połączeniem składników dodajemy zimnej wody- ale z umiarem. Ciasto owijamy w folię i chłodzimy w zamrażalniku na czas przygotowywania jabłek.
Nadzienie:
- 5,6 jabłek
- 1/3-2/3 szklanki cukru- użyłam brązowego
- 1/3 szklanki wody
- orzechy włoskie- opcja
Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki.
Na patelnię/ rondel wlewamy wodę, wsypujemy cukier, mieszamy a następnie tylko podgrzewamy nie mieszając aż zacznie nam się gotować karmel, gdy zgęstnieje ( nie mam termometru więc tylko obserwuję karmel) i ściemnieje dodaję jabłka, które powinny się nim pięknie oblepić. Nadzienie gotowe.
Ciasto wyciągamy z zamrażalnika, wałkujemy w okrąg- około 40 cm średnicy, może mieć nieregularne brzegi, bo zaginamy je do środka na kształt falbanki formując brzeg. Przekładamy na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem i zapiekamy przez około 15 minut w temperaturze 190 stopni. Na podpieczony ciasto wykładamy jabłka w karmelu, posypujemy orzechami włoskimi i zapiekamy około 7 minut. Odkładamy do lekkiego przestudzenia. Świetna na zimno jak i na ciepło. POLECAM!!
Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz