środa, 30 stycznia 2013

Kluski leniwe

Proste, szybkie, na słodko- tak jadało się u mnie. Kolejne wspomnienie z dzieciństwa, sama nie robiłam aż do teraz. Porcja na jedną bardzo głodną osobę, albo na dwie średnio głodne. Czas wykonania z gotowaniem  chyba około 10 minut. Dobre same w sobie, ja podaję ze śmietaną i cukrem, można z topionym masłem, cukrem, cynamonem, bułką tartą, jogurtem lub konfiturą- jak kto lubi. Przepis to kompilacja podpowiedzi z internetu, a proporcje od Dorotus z Moich Wypieków.


Składniki:
- 250 g twarogu w kostce
- około 1/2 szklanki mąki pszennej
- łyżka cukru waniliowego domowego ( najlepiej)
- 1 jajo- osobno białko i żółtko



Wykonanie:
- zaczynam od wstawienia garnka z osoloną wodą, niech się zagotuje
- w międzyczasie w misce mieszam widelcem twaróg, żółtko, cukier, dosypuje mąkę. Białko ubijam na pianę i dodaje do masy, wyrabiam ręcznie ciasto. Może się trochę kleić. W razie dużych problemów z konsystencją dosypuję łyżkę mąki. Dłońmi kształtuję wałeczki o grubości kciuka, nożem odcinam ukośne kluseczki, gotuję we wrzątku jeszcze chwilę po wypłynięciu. Podaję jak lubię: na słodko.

Drukuj to!

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...