piątek, 11 stycznia 2013

Farfalle z tuńczykiem, oliwkami, kaparami i tłuczonym zielonym pieprzem

O mojej miłości do makaronów już chyba wiecie, ostatnio brak czasu nie pozwala mi na przesiadywanie w kuchni. Monotonia? Nigdy. Bez zbędnego pisania propozycja na pastę z tuńczykiem.


Składniki:
- 300 g makaronu farfalle
- puszka tuńczyka w kawałkach
- garść czarnych oliwek
- garść kaparów
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- opakowanie śmietany kremówki
- łyżka ziaren zielonego pieprzu utłuczona w moździerzu
- sól, oliwa
- natka pietruszki



Przygotowanie:
- makaron należy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu gotując pastę w dużej ilości porządnie osolonego wrzątku
- na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję drobno posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w drobną kostkę, przesmażam aż cebula się zeszkli. Dodaję tuńczyka, oliwki, kapary, śmietanę-podgrzewam delikatnie mieszając żeby tuńczyk się nie rozpadł, doprawiam zielonym pieprzem, solą, natką z pietruszki. Ugotowany makaron dodaję na patelnie, całość chwilę razem podgrzewam mieszając sos z pastą. Podaję natychmiast. Drukuj to!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...