wtorek, 8 stycznia 2013

Blondie

Długi czas omijałam to ciasto szerokim łukiem, uważając że to nie wypada robić brownie na białej czekoladzie, która de facto czekoladą nie jest, no ale stało się. Efekt końcowy zaskoczył nawet największego sceptyka: blondie jest smaczne...jest słodkie słodyczą białej czekolady, bardziej puszyste, mniej zakalcowate, ale też zwarte, powiedziałabym że aksamitnie w smaku. Jeśli nie wiecie co to oznacza, musicie wypróbować. Równie proste w przygotowaniu co brownie.


Składniki na małą kwadratową formę: ( 23 cm )
- 3 średnie jajka ( lub 2 duże)
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 150 g białej czekolady
- 100 g masła
- kilka kropel esencji waniliowej




Wykonanie:
- w kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę- to najlepszy sposób, białą czekoladę bardzo łatwo przypalić
- jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy na przemian mąkę i ostudzoną masę czekoladowo-maślaną i esencję. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 20-25 minut- ciasto nie będzie suche po upieczeniu- więc raczej przestrzegamy czasu pieczenia- cały urok w konsystencji mokrego ciasta ;)

 

Drukuj to!

4 komentarze:

  1. brownie mam przetestowane, pora na blondie :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. no tak, naprawdę fajne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też zawsze wolałam brownie, ale ostatnio przygotowałam blondie z żurawiną i przepadłam... Twoje wygląda zachwycająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż naszła mnie ochota na wersję z żurawiną :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...