poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana jest fajna bo jest prosta i smaczna. Do ziemniaków, które są jej podstawą, można dodać to, na co akurat mamy ochotę; zrobić ją w wersji light lub podrasować. Co kto lubi. Ja akurat miałam ochotę zrobić tak:


Składniki
- 800 g młodych małych ziemniaków
- 200 g boczku
- 4 jajka ugotowane na półtwardo lub w koszulce
- 300 g ogórków kiszonych
- pęczek dymki ( razem z cebulką )

na sos:
- łyżeczka ostrej musztardy ( np. Dijon lub rosyjskiej)
- oliwa z oliwek (3 porcje)
- sok z cytryny (1 porcja)
- miód (łyżeczka)
- pieprz, sól

Przygotowanie:
 - ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w dobrze osolonej wodzie ( jeśli trafią się większe sztuki dzielimy na pół, żeby ugotowały się w tym samym czasie), na 3 minuty przed końcem gotowania w tym samym garnku możemy ugotować jajka ( no chyba że chcemy je zrobić w koszulkach wtedy robimy to w oddzielnym rondelku ;)
- cebulki z dymki i szczypior siekamy osobno
- boczek kroimy w kostkę wielkości 1,5 cm
- na kilku łyżkach oleju podsmażamy boczek żeby stał się chrupiący ( ilość oleju dostosowujemy do ilości tłuszczu jaki wytopi się z naszego boczku), pod koniec dodajemy cebulkę i przesmażamy całość razem. Zostawiamy na patelni.
- ogórki kroimy w dużą kostkę; jajka kroimy w cząstki
- z ugotowanych ziemniaków odlewamy wodę, dajemy im chwilę odparować i albo zostawiamy jak są albo kroimy niedbale na mniejsze cząstki.
- składniki sosu mieszamy w słoiku energicznie potrząsając i mieszamy razem jeszcze z ciepłymi ziemniakami (dzięki temu sos dokładnie przylgnie do ziemniaków), dodajemy boczek i zrumienioną cebulkę razem z olejem na którym się smażyły, pokrojonego ogórka, jajka i posiekany szczypior. Całość delikatnie mieszamy. Sałatka jest świetna na ciepło jak i na zimno, więc jedzcie jak lubicie :)

Drukuj to!

3 komentarze:

  1. mmmm smacznie!

    zapraszam do siebie na smaczne pesto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ziemniak to również psianka! Zapraszam do dodania tej pysznej sałatki do mojej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, to teraz proszę o przepisy z innymi psiankami :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...