Czasami nachodzi mnie ochota na odmianę. Marynata teriyaki jest super. Przygotowuję ją sama i zajmuje to jakiś kwadrans. W czasie gdy marynujemy mięso możemy przygotować ziemniaki lub/ i sałatę. Jeśli macie ochotę na lekko egzotyczne smaki zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Składniki na 2 porcje:
- 500 g wieprzowiny (np. gulaszowej) pokrojonej w podobnej wielkości dość cienkie kawałki
- 500 g ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry
- ulubiona zielona sałata (do podania)
* marynata teriyaki:
- 1/3 szklanki sosu sojowego jasnego
- 1/2 średniej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki wody
- 3 cm kawałek imbiru
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki miodu
- pieprz cayenne
- 1 łyżka whiskey
Wykonanie:
- wszystkie składniki marynaty przekładamy do pojemnika blendera i rozdrabniamy ( możecie też zatrzeć cebulę, imbir i czosnek na tarce, ale w blenderze jest prościej i szybciej). Przelewamy na patelnie i podgrzewamy na małym ogniu aż marynata się zredukuje. Powinna wyraźnie zgęstnieć, ale jeśli nie macie czasu możecie poświęcić jej 15-20 minut zamiast 40. Marynatę studzimy i zalewamy nią mięso pokrojone w cienkie kawałki podobnej grubości. Mięso należy odstawić na około 30 minut.
- ziemniaki myjemy, kroimy w plastry ( na tarce lub ręcznie) i smażymy na złoty kolor
- zamarynowane mięso odsączamy z marynaty i przez 2-3 minuty podsmażamy na mocno rozgrzanej patelni. Mięso powinno być szybko usmażone bo miód i cukier z marynaty zaczną się przypalać, dlatego tak ważne jest żeby je cienko pokroić. Wieprzowinę podajemy z usmażonymi na chrupko plastrami ziemniaków i zieloną sałatą.
Drukuj to!
Jak ja lubie marynate teriyaki! Jej charakterystyczny, slodkawy smak to dla mnie niebo w gebie.
OdpowiedzUsuńFajny sposób na wieprzowinkę :) takiej marynaty jeszcze nie jadłam, ale chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Marynata jest pyszna! bardzo charakterystyczna moim zdaniem i świetnie smakuje z wieprzowiną! Dzięki za odwiedziny, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń