Składniki ( z tej ilości wychodzi około 8-10 sztuk), polecam zrobić z podwójnej porcji
- 250 g mąki pszennej
- 200 g porzeczek ( czarnej i czerwonej)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego ( 250 ml)
- 100 cukru brązowego
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli ( zapomniałam dodać ;)
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 80 g zimnego masła
- do miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy cukier, sól, skórkę z cytryny. Mieszamy łyżką. Dodajemy pokrojone masło, ucieramy palcami do otrzymania kruszonki. Następnie dodajemy jogurt i całość mieszamy łyżką. Składniki łatwo się łączą, szybko otrzymacie grudkowate ciasto- i na takiej postaci poprzestajemy. Dodajemy porzeczki, ponownie krótko mieszamy.
- na dużej blaszce ( z wyposażenia piekarnika ) rozkładamy papier do pieczenia i łyżeczką nakładamy porcje ciasta, wyrównujemy- nie musicie się przykładać, ważne żeby były podobnych rozmiarów.
- pieczemy w temperaturze 180-190 stopni przez około 20-25 minut w środkowej części piekarnika.
Smacznego!
Drukuj to!
Pyszne połączenie jogurtu i porzeczek :) Dziękuję za udział w akcji Porzeczkowo. Pozdrawiam http://ilovecooking92.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń