składniki ( na dużą prostokątną blaszkę)
- 3 szklanki mąki
- 6 łyżek kwaśnej śmietany
- 6 łyżek kefiru lub jogurtu naturalnego
- 3 duże jaja
- 8 łyżek oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 600-700 g śliwek
- 2,3 łyżki bułki tartej
- cukier puder do oprószenia
wykonanie:
- jajka ubijamy z cukrem do białości. Do ubitych jaj dodajemy na zmianę mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kefir/śmietanę i olej. Wszystkie składniki powinniśmy wymieszać w trzech turach ( można to zrobić widelcem) ciasto powinno być gładkie i dość gęste.
- blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy łopatką lub łyżką, posypujemy ciasto tartą bułką a następnie układamy na wierzchu wypestkowany śliwki, tak gęsto jak się da. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50- 60 minut. Upieczone i przestudzone posypujemy cukrem pudrem ( możemy wymieszać go z cynamonem).
Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz