środa, 14 sierpnia 2013

Prosty placek ze śliwkami

Nie mam czasu na stanie godzinami w kuchni. Jeśli mam coś upiec to niejako przy okazji. Czas przygotowań powinien się zamknąć w 15 minutach, i takie jest to ciasto. Możecie je zrobić na wyjeździe, wystarczy piekarnik, składniki ciasta wymieszacie widelcem. Polecam, ciasto jest wilgotne i mocno napakowane śliwkami.

składniki ( na dużą prostokątną blaszkę)
- 3 szklanki mąki
- 6 łyżek kwaśnej śmietany
- 6 łyżek kefiru lub jogurtu naturalnego
- 3 duże jaja
- 8 łyżek oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 600-700 g śliwek
- 2,3 łyżki bułki tartej
- cukier puder do oprószenia

wykonanie:
- jajka ubijamy z cukrem do białości. Do ubitych jaj dodajemy na zmianę mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kefir/śmietanę i olej. Wszystkie składniki powinniśmy wymieszać w trzech turach ( można to zrobić widelcem) ciasto powinno być gładkie i dość gęste.
- blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy łopatką lub łyżką, posypujemy ciasto tartą bułką a następnie układamy na wierzchu wypestkowany śliwki, tak gęsto jak się da. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50- 60 minut. Upieczone i przestudzone posypujemy cukrem pudrem ( możemy wymieszać go z cynamonem).

Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...