Składniki na dużą prostokątną formę:
- 6-7 dość dużych brzoskwiń
- 1 1/2 szklanki cukru ( proponuje zmniejszyć do 3/4 szklanki, brzoskwinie są słodkie i taka ilość cukru wg mnie to za dużo, ale proponuje wymierzyć ilość według upodobań )
- 1 szklanka + łyżka mąki
- 4 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego ( opcja )
- 30 g masła
Wykonanie:
- brzoskwinie pozbawiamy pestki i dzielimy na ósemki
- jaja ubijamy z cukrem ( 3/4 z całego jakie przeznaczymy na ciasto), cukrem waniliowym na puszysty biały krem. Na sam koniec dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, delikatnie mieszamy łopatką.
- przygotowujemy karmel ( można bezpośrednio w blaszce, ja zrobiłam w rondelku): podgrzewamy cukier aż zacznie nabierać złotego koloru, dodajemy pokrojone masło i mieszamy aż oba składniki się połączą. Gotowy karmel przelewamy na dno blaszki i rozprowadzamy równomiernie na dnie. Układamy na nim brzoskwinie, przykrywamy ciastem biszkoptowym. Pieczemy około 30 minut- aż ciasto będzie złoto-żółte. Przekładamy, przekręcając blaszkę z ciastem z przyłożonym do niego talerzem. Nie powinno być z tym problemu bo ciasto na dnie "pływa" w karmelu :)
Drukuj to!
Karmelizowane brzoskwinie... brzmi totalnie smakowicie :)
OdpowiedzUsuńFajne ciacho, tez się nad nim zastanawiałam ale jakoś odwagi mi brakło ::) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń