środa, 28 lutego 2018

Zupa meksykańska z kurczakiem

Szybka, pyszna, rozgrzewająca! W taki mróz to musowa pozycja na waszej obiadowej liście. To moja druga ulubiona zupa. Dzięki kurkumie ma piękny słoneczny kolor, dzięki chili (piperz cayenne) rozgrzewa. Gorąco polecam!


składniki (na 3-4 porcje)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 litry wywaru mięsnego lub warzywnego (lub 2 marchewki, korzeń pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie, udko kurczaka do przygotowania szybkiego wywaru)
- mała puszka kukurydzy
- 1 średniej wilkości batat
- 1 mały por (jasnozielona część)
- 1/2 cebuli 
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki słodkiej śmietanki/ mleka kokosowego
- przyprawy: po połowie łyżeczki: kminu mielonego, ostrej papryki, kurkumy, słodkiej papryki, suszonego oregano, sól, pieprz, szczypta lub dwie pieprzu cayenne, do podania listki natki lub kolendry (używam suszonych liści tej ostatniej)

Wykonanie:
- w garnku na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, pora i czosnek, następnie dorzucamy mięso z piersi kurczaka pokrojone w kostkę, przyprawy i przesmażamy przez parę minut. Zalewamy wywarem i zagotowujemy pod przykryciem na małym ogniu
- do pyrkającego wywaru dodajemy pokrojonego w kostę batata i kukurydzę i gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Zupę zabielamy śmietaną lub mlekiem kokosowym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy posypując natką! Smacznego!

Inspiracją był ten przepis
Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...