wtorek, 20 lutego 2018

Mango chicken curry

Jeśli lubicie curry to wypróbujcie koniecznie tę wersję. Jak zawsze szybkie i niezawodne danie, rogrzewające i aromatyczne. Robi się szybciutko, lekkie, ale sycące. Na zimowe popołudnia jak znalazł- pięknie wygląda, słoneczny klolor świetnie wpływa na samopoczucie.


Składniki na 3-4 porcje:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka lub mięso z udek kurczaka (wolę z udek, jest smaczniejsze)
- 1 średniej wielkości batat
- 1 dojrzałe mango
- puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- pół szklanki bulionu w pogotowiu
- przyprawy: 1 łyżczka kurkumy, szczypta/dwie płatków chili, sól, pieprz, kawalek startego imbiru, 1 ząbek czosnku (też starty), suszone listki kolendry (mogą być oczywiście świeże- dodajemy na końcu!)
- do podanania: ulubiony ryż- jaśminowy lub basmanti

Wykonanie:
- mięso z kurczaka kroimi na kawałki, marynujemy w przyprawach, a następnie podsmażamy na oleju
- miąższ z mango blendujemy na mus
- batata kroimy w niedużą kostkę
- do mięsa dodajemy batata, chwilę razem smażymy, wlewamy mleko kokosowe, pół szklanki bulionu (lub wody), gotujemy aż mięso z kurczaka będzie miękkie. Na koniec dodajemy mus z mango, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy listki kolendry i już. Podajemy w towarzystwie ulubionego ryżu.

Inspiracją był ten przepis Drukuj to!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...