składniki (proporcje na 2- 3 osoby)
- polędwiczka wieprzowa o wadze około 500-600 g
- kasza bulgur (po pół szklanki suchej na osobę)
- pół małej czerwonej kapusty (sok z cytryny, sól, pieprz do przyprawienia, olej rzepakowy, pół startego jabłka)
- przprawy do mięsa: oliwa, sól, pieprz, papryka czerwona ostra, szczypta pieprzy cayenne, ulubione zioła (u mnie mieszanka prowansalskich)
Wykonanie:
- polędwiczkę nacieramy oliwą/ olejem, obtaczamy w przyprawach i w naczyniu żaroodpornym wkladamy do piekarnika na około pół godziny w temp. 170 stopni (zależy od wagi, moja polędwiczka była średniej wielkości, ważyła około 500 g). Polędwiczkę po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na bok żeby odpoczęła. W międzyczasie możemy przygotować kaszę i surowkę.
- kaszę gotujemy w osolonej wodzie w proporcji 2:1 (na porcję kaszy dwie porcje wody)
- czerwoną kapustę szatkujemy lub ścieramy na tarce, dodajemy starte jabłko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy łyżkę, dwie oleju.
- mięso kroimy na porcje, podajemy w towrzystwie kaszy z dużą porcją surówki. Smacznego! Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz