Przepis (piekłam w tortownicy 23cm średnicy):
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 100 g masla
- 2 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 2-3 banany
- kilka łyżek brązowego cukru, 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 3/4 kubka kwaśnej śmietany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
wykonanie:
- miękkie masło ucieram z cukrem na puch, następnie wbijam jaja, jedno po drugim, nie przestając ucierać po każdym. Następnie naprzemiennie (w dwóch turach) dodaję przesiane suche składniki i kilka łyżek śmietany. Ucieram ciasto tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być gładkie i dość gęste.
- ciasto rozprowadzam równą warstwą na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układam banany rozciete wzdłuż na pół i na sam koniec posypuję brązowym cukrem i cynamonem
- pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut lub do suchego patyczka. Smacznego!
Inspirowałam się tym przepisem Drukuj to!
Mięciutkie ciasto i chrupiący wierzch to najlepsze połączenie- wzbogacona struktura ciasta jest dla mnie bardzo ważna :D
OdpowiedzUsuń