Pyszna, sycąca, aromatyczna, rozgrzewająca. Zupa a jak drugie :) Gorąco polecam, idealna pora na przygotowanie takiej zupy wypada właśnie teraz. Żeby była naprawdę pyszna dzień wcześniej przygotowałam intensywny wywar mięsno- warzywny, a dopiero nazajutrz uzupełniłam składniki o kolejne. Będziecie zachwyceni :)
Składniki (ugootwałam w 6 litrowym garnku )
*wywar: 1 kg mięsa z kurczaka, 3 duże marchewki, 1 pietruszka, 1/2 średniego selera, por (zielona część), papryczka chili (ja mam suszone), ziele angielskie, liście laurowe
* dodatkowo:
- 1 kg łopatki wieprzowej,
- 2 czerwone papryki
- 1 zielona/ żółta papryka
- 3 średnie ziemniaki
- 500 ml passaty
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula, pokrojona w kostkę i podsmażona na złoto
- przyprawy: papryka słodka w proszku (1 płaska łyżeczka), ostra papryka w proszku (1 płaska łyżeczka), papryka wędzona (1 płaska łyżeczka), sól, pieprz, chili (pieprz cayenne- wg uznania)
Przygotowanie:
- wywar: do garnka przekładam wszystkie składniki, uzupełniam zimną wodą, dodaję stołową łyżkę soli i gotuję na małym ogniu przez 3 godziny. Wyjmuję mięso, warzywa, zostawiam sam wywar (możecie wyłowić przyprawy)
Następnego dnia/ lub kolejno:
- mięso kroimy w kostkę o boku około 1,5- 2 cm i mieszamy z przyprawami i podsmażam na wyraźny brązowy kolor- im dokładnie skarmelizujemy mięso, tym więcej smaku odda zupie. Mięso obsmażamy partiami, żeby nie zaczęło się dusić, dodajemy do wywaru i gotujemy około 60 minut
- na tym samym tłuszczu przesmażamy cebulę, gdy jest już złota, dodaję chochlę-dwie wywaru mięsnego i chwilę razem trzymam na ogniu żeby wszystko się odmoczyło z dna patelni- przelewam do garnka
- paprykę i ziemniaki (wcześniej obrane) kroję w kostkę (papryka może być w większej, ziemniaki jak do zupy). Warzywa dodajemy do zupy kiedy mięso jest już miękkie. Gotujemy do momentu gdy ziemiaki będą miękkie.
- na samym końcu dodajemy passatę i krojone pomidory, gotujemy jeszcze 20 minut. Doprawiamy do smaku w razie konieczności, solą
Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz