Składniki (na 2-3 porcje)
- pęczek zielonych szparagów
- 4 łyżki kaparów
- 1 ząbek czosnku
- garść listków bazylii
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
- 400 g ulubionego makaronu
- wstawiamy mocno osoloną wodę na makaron, który gdy woda będzie wrzeć ugotujcie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W międzyczasie zdążycie przygotować sos:
- odcinamy/ odłamujemy zdrewniałe części szparagów, i kroimy jest na 3-4 kawałki,
- na oliwie podsmażamy przez chwilę posiekany ząbek czosnku, dodajemy szparagi w kawałkach i przesmażamy około 5-6 minut. I tutaj uwaga: szparagi jeśli są grube możecie wcześniej zblanszować, ja jednak miałam cienkie i lubię jak są lekko chrupiące więc nie blanszowałam ich, ale zróbcie jak uważacie
- gdy szparagi są już podsmażone, dodajemy kapary, liście bazylii, doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy i za 30 sekund wyłączamy gaz. Dodajemy jeszcze chlust lub dwa oliwy i już.
- makaron mieszamy z sosem i podajemy natychmiast :) Smacznego!
alt="Makaronowy lunchbox do pracy">
Drukuj to!
Prosty i cudownie wiosenny, mniam! :)
OdpowiedzUsuńMakaron i szparagi to zawsze rewelacyjne połączenie! Bardzo smaczny obiadzik do pracy zapodałaś :) Dziękuję za dołączenie do akcji!
OdpowiedzUsuń