wtorek, 17 maja 2016

Makaron ze szparagami i kaparami

Na początku sezonu jem szparagi w jak najprostrzej oprawie, żeby posmakować tak długo wyczekiwanego warzywa. Im prościej tym lepiej: sos to zielone szparagi, kapary, oliwa, odrobina czosnku, garść świeżych liści bazylii i już. Gorąco polecam. Makaron "robi się" dosłownie w 5 minut. Na pewno znajdziecie chwilę żeby przygotować sobie pyszną lekką kolację czy lunch. Przepis koniecznie do wypróbowania!


Składniki (na 2-3 porcje)
- pęczek zielonych szparagów
- 4 łyżki kaparów
- 1 ząbek czosnku
- garść listków bazylii
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
- 400 g ulubionego makaronu


Składniki:
- wstawiamy mocno osoloną wodę na makaron, który gdy woda będzie wrzeć ugotujcie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W międzyczasie zdążycie przygotować sos:
- odcinamy/ odłamujemy zdrewniałe części szparagów, i kroimy jest na 3-4 kawałki,
- na oliwie podsmażamy przez chwilę posiekany ząbek czosnku, dodajemy szparagi w kawałkach i przesmażamy około 5-6 minut. I tutaj uwaga: szparagi jeśli są grube możecie wcześniej zblanszować, ja jednak miałam cienkie i lubię jak są lekko chrupiące więc nie blanszowałam ich, ale zróbcie jak uważacie
- gdy szparagi są już podsmażone, dodajemy kapary, liście bazylii, doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy i za 30 sekund wyłączamy gaz. Dodajemy jeszcze chlust lub dwa oliwy i już.
- makaron mieszamy z sosem i podajemy natychmiast :) Smacznego!


         alt="Makaronowy lunchbox do pracy">
Drukuj to!

2 komentarze:

  1. Prosty i cudownie wiosenny, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaron i szparagi to zawsze rewelacyjne połączenie! Bardzo smaczny obiadzik do pracy zapodałaś :) Dziękuję za dołączenie do akcji!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...