piątek, 29 kwietnia 2016

Guacamole

Super uniwersalna i banalna w przygotowaniu salsa. Klasyk z awokado. Uwielbiam od pierwszego spróbowania. Kilka składników i zajadamy. Pyszna sama w sobie, albo jako dodatek-przy majówce także do dań z grilla. Zróbcie i jedzcie na zdrowie!





Składniki (na 2 porcje), do kupienia również w Almie
- 1 dojrzałe awokado
- 1 średni dojrzały pomidor
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1/4 niedużej ostrej papryczki (lub wg upodobań)
- 1 ząbek czosnku
- oliwa, sól, pieprz, sok z cytryny


Wykonanie:
- awokado wyjąć łyżką ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Podonie pokroić pomidory
- cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać. Wymieszać z awokado i pomidorami. Skropić sokiem z cytryny bo inaczej awokado ściemnieje (oczywiście sok z cytryny dodaje też walorów smakowych;). Doprawić do smaku. Koniecznie dodajcie chlust dobrej oliwy z oliwek. Zajadajcie z bagietką, domową tortillą lub zjedzcie z czymś pysznym z grilla.

GRILL PIKNIK Menu Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...