piątek, 22 kwietnia 2016

Ciasto prince polo (z masą śmietankową, wafelkami i brzoskwiniami)

Bardzo fajne, letnie ciasto z masą ze śmietany kremówki w której znajdziecie kilka niespodzianek: pokruszone wafelki w typie prince polo, wiórki czekolady i brzoskwinie. Ciasto idealnie będzie pasować na proszoną herbatkę albo małe święto rodzinne- imieniny, urodziny, bo jest go cała duża blacha. Wykonanie nie jest wcale bardzo pracochłonne, wiecie jak nie lubię skomplikowanych w wykonaniu ciast. Przygotowania najlepiej rozłożyć na dwa dni. Wieczór "przed" pieczemy biszkopt a nazajutrz rano przygotowujemy masę śmietankową z dodatkami. Schłodzi się do odpowiedniej temperatury i konsystencji do popołudnia. Ciasto z samymi zaletami: lekkie, smaczne i z bajerami :)


Składniki na prostokątną blachę (25x35 cm)
* biszkopt:
- 4 jaja
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
* masa śmietanowa:
- 3 kubki po 200 g śmietany kremówki 30% lub 36% mocno schłodzonej (to ważne!)
- puszka brzoskwiń w syropie (waga samych owoców około 400 g + syrop)
- 3-4 wafelki typu prince polo- wybierzcie ulubione
- 100 g gorzekiej czekolady
- 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa


Wykonanie:
* biszkopt: rozdzielić żółtka od białek. Te ostatnie ubić na sztywną pianę po koniec dodając stopniowo cukier- ubijamy do uzyskania sztywnej i błyszczącej piany. Następnie dodajemy żółtka- jedno po drugim. Do tak uzyskanej masy dodajemy przesianą makę i delikatnie łączymy całość. Ja robię to trzepaczką balonową żeby nie zniszczyć struktury piany. Ciasto na biszopt przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 25-30 minut. Pieczemy biszkopt do uzyskania złotego koloru i suchego patyczka. Upieczone ciasto upuszczamy w formie na podłogę z 40 cm żeby pozbyć się nadmiaru powietrza i odstawiamy do całkowitego wystudzenia- najlepiej na całą noc. (Jak wystygnie owiajmy szczelnie żeby nie wyschło i przechowujemy w temperaturze pokojowej).
* masa śmietanowa:
- galaretkę przygotowujemy zmniejsząc ilość przewidzianej wody do około 300 ml. Studzimy i odstawiamy. Potrzebujemy galaretki wyraźnie tężejącej ale jeszcze płynnej,
- brzoskiwnie odsączamy z syropu i kroimy w kostkę
- syropem z zalewy nasączamy biszkopt (wykorzystujemy kilka łyżek, nie zużywajcie całego syropu)
- czekoladę ścieramy na dużych oczkach tarki
- wafelki łamiemy w palcach na okruchy- im większe kawałki tym bardziej wyczuwalne będą podczas jedzenia
- śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i na samym końcu dodajemy partiami wcześniej przygotowaną i wystudzoną galaretkę. Ubijamy całość przez chwilę a następnie dodajemy brzoskwinie, startą czekoladę i pokruszone wafelki. Mieszamy wszystko razem i nakładamy na nasączony biszkopt. Wyrównujemy masę i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Ciasto najlepiej przechowywać przykryte w lodówce.

*przepis z Moich Wypieków z moimi modyfikacjami Drukuj to!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...