- 350 g mąki pszennej
- 220 ml gorącej wody
- 1/2 łyżeczka soli
- 5 łyżek oliwy
- mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą i oliwą. Dodajemy gorącą wodę i wyrabiamy- najlepiej na początku mikserem a potem ręcznie. Oczywiście można od początku rękoma tylko uważacje żeby nie poparzyć dłoni (gorąca woda!). Wyrobione ciasto powinno być gładkie, elastyczne i nie kleić się. Odstawiamy je szczelnie przykryte na 30 minut żeby odpoczęło. Po tym czasie kulę lekko rozpłaszczamy, dzielimy na 8 częścii po kolei wałkujemy każdą cześć na cienki placek (staramy się nadać mu w miarę regularny kształt ale jak wam wyjdzie mniej kształtny nic się nie stanie ;) i opiekamy na suchej patelni aż na cieście zaczną powstawać brązowe plamki. Opiekamy z każdej strony. Placki przechowujemy szczelnie przykryte żeby nie wyschły do 3 dni w lodówce. Przed użyciem warto je lekko podgrzać przez chwilę na patelni. Smacznego!
* przepis pochodzi z tej strony Drukuj to!
Ostatnio namiętnie zajadam się tortillami, ale przygotowuję je z mąk razowych :)
OdpowiedzUsuńhttp://iwonka-bloguje.blogspot.com