wtorek, 26 kwietnia 2016

Pszenne tortille

Jeśli macie ochotę zrobić domowe tortille to nic Was nie powinno powstrzymać :) Kupne kłują w oczy chemicznym, kwaśnym zapachem konserwantów, a domowe tortille to tylko kilka minut na zagniatania ciasta i pół godziny na jego odpoczynek. Samo rozwałkowanie i podpieczenie to kilka minut. Warto zrobić je samemu.


Składniki na 8 sztuk (średnica około 23 cm)
- 350 g mąki pszennej
- 220 ml gorącej wody
- 1/2 łyżeczka soli
- 5 łyżek oliwy



Przygotowanie:
- mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą i oliwą. Dodajemy gorącą wodę i wyrabiamy- najlepiej na początku mikserem a potem ręcznie. Oczywiście można od początku rękoma tylko uważacje żeby nie poparzyć dłoni (gorąca woda!). Wyrobione ciasto powinno być gładkie, elastyczne i nie kleić się. Odstawiamy je szczelnie przykryte na 30 minut żeby odpoczęło. Po tym czasie kulę lekko rozpłaszczamy, dzielimy na 8 częścii po kolei wałkujemy każdą cześć na cienki placek (staramy się nadać mu w miarę regularny kształt ale jak wam wyjdzie mniej kształtny nic się nie stanie ;) i opiekamy na suchej patelni aż na cieście zaczną powstawać brązowe plamki. Opiekamy z każdej strony. Placki przechowujemy szczelnie przykryte żeby nie wyschły do 3 dni w lodówce. Przed użyciem warto je lekko podgrzać przez chwilę na patelni. Smacznego!

* przepis pochodzi z tej strony Drukuj to!

1 komentarz:

  1. Ostatnio namiętnie zajadam się tortillami, ale przygotowuję je z mąk razowych :)
    http://iwonka-bloguje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...