piątek, 1 kwietnia 2016

Sałatka z rukolą, pomarańczą i lekkim dressingiem

Lekka i smaczna i dla odmiany po wielkanocnym świętowaniu pieczonymi mięsami, kiełbasami i pasztetami. Pyszna sama w sobie jako lekki lunch albo jako dodatek do czegoś konkretniejszego. Jak macie ochotę. Jak zawsze kilka składników i można zajadać.


Składniki na 2-3 porcje:
- 100 g rucoli (albo miks sałat, jeśli wolcie)
- fileciki wycięte z jednej pomarańczy
- dwie garści orzechów i pestek: u mnie orzechy laskowe i pestki słonecznika
* dressing: sok z połowy cytryny, płaska łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu, 3 łyżki oliwy z oliwek


Wykonanie:
- wybraną sałatę umyć, osuszyć  przełożyć do miski
- filciki pomarańczy podzielić na mniejsze kawałki
- orzechy i pestki uprażyć na suchej patelni, przesiekać z grubsza
- wszystkie składniki dresingu wymieszać ze sobą (przekładam wszystko do małego słoiczka i potrząsam kilka razy aż powstanie jednolita emulsja)
- tak przygotowane składniki wystarczy wymieszać ze sobą i polać na koniec dressiniem.

* przepis pochodzi stąd  Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...