Pyszne, chrupiące placuszki z płatków owsianych. Samo zdrowie! Jeśli szukacie małej odmiany na śniadanie jak znalazł :) Przepis pochodzi stąd.
Składniki (kilkanaście placuszków)
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 jabłko
- 1 banan
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 jajo
- kilka łyżek mąki
- 1 1/2 szklanki wody/ mleka lub pół na pół
- olej rzepakowy/ kokosowy do smażenia
- konfitura, miód lub jogurt z owocami do podania- wedle upodobań
Wykonanie:
- część płatków mielimy w blenderze część zostawiamy w całości.
- jabłko ścieramy na dużych oczakch tarki, banan rozgniatamy widelcem
- ciasto: płatki mieszamy z resztą składnikó sypkich i dodajemy owoce. Powstała masa może się wydawać dość rzadka i wtedy są dwa wyjścia: albo czekamy pół godziny aż płatki wchłoną płyn i ciasto będzie gęstsze, albo dodajemy od razy pół szklanki mąki pszennej (uwaga: mimo odczekania 30 minut może się zdarzyć że ciasto dalej będzie za rzadkie i wówczas trzeba się będzie posiłkować mąką mimo wszystko).
- placuszki smażymy na porządnie rozgrzanej patelni z obu stron. Przewracamy gdy są usmażone na złoto. Podajemy z wybranymi dodatkami.
Drukuj to!
Ślicznie dziękuję za podlinkowanie przepisu z naszego bloga :-) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń