czwartek, 30 sierpnia 2012

Caserecce z bakłażanem, kaparami i sosem ze świeżych pomidorów

Póki sezon na warzywa trwa, póki są najsmaczniejsze jedzmy sezonowe warzywa. Kolejna propozycja na błyskawiczną pastę inspirowana przepisem z ostatnich Palców Lizać. Piękna para bakłażan i pomidory, okraszone garstką kaparów dla wzbogacenia smaku.


Składniki na 2-3 porcje
- 300 g krótkiej pasty ( u mnie casarecce)
- 3 ząbki czosnku
- 1 duży bakłażan
- 400 g pomidorów
- 1 papryczka chili ( opcja)
- 80 g dojrzewającej kiełbasy
- 2 łyżki kaparów
- garść listków bazylii,
- oliwa, sól, pieprz




Wykonanie:
- na oliwie podsmażam drobno posiekany czosnek i chili (opcja)
- kiełbase kroimy w cienkie plastry
- pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki i kroimy w kawałki
- bakłażana kroimy w grubą kostkę, posypujemy solą, polewamy oliwą ( chłonie ją jak gąbka więc nie warto przesadzać)
- makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie
- do posmażonego czosnku dodaję bakłażan, podsmażam do lekkiego zrumienienia, dodaję następnie pomidory, pozwalam się całości dusić do momentu aż pomidory puszczą sok i sos zacznie gęstnieć. Doprawiam do smaku. Dodaje plastry kiełbasy, na koniec listki bazylii.
- do sosu dodaje makaron, mieszam całość; każdą porcję posypuję kaparami ( wedle uznania)

Drukuj to!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...