Składniki na 2-3 porcje
- 300 g krótkiej pasty ( u mnie casarecce)
- 3 ząbki czosnku
- 1 duży bakłażan
- 400 g pomidorów
- 1 papryczka chili ( opcja)
- 80 g dojrzewającej kiełbasy
- 2 łyżki kaparów
- garść listków bazylii,
- oliwa, sól, pieprz
Wykonanie:
- na oliwie podsmażam drobno posiekany czosnek i chili (opcja)
- kiełbase kroimy w cienkie plastry
- pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki i kroimy w kawałki
- bakłażana kroimy w grubą kostkę, posypujemy solą, polewamy oliwą ( chłonie ją jak gąbka więc nie warto przesadzać)
- makaron gotujemy al dente w mocno osolonej wodzie
- do posmażonego czosnku dodaję bakłażan, podsmażam do lekkiego zrumienienia, dodaję następnie pomidory, pozwalam się całości dusić do momentu aż pomidory puszczą sok i sos zacznie gęstnieć. Doprawiam do smaku. Dodaje plastry kiełbasy, na koniec listki bazylii.
- do sosu dodaje makaron, mieszam całość; każdą porcję posypuję kaparami ( wedle uznania)
Drukuj to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz