środa, 22 sierpnia 2012

Bucatini z boczkiem, cukinią i pomidorem

Mój ulubiony miks warzywny, który towarzyszy mi prawie codziennie w różnych wariacjach. Tym razem padło na pastę. Szybkie i smaczne. Smaki i kolory końca lata. Polecam.


Składniki ( na 2 duże porcje)
- 250 g makaronu ( u mnie bucatini)
- 250 g cukinii ( najlepsze są małe młode sztuki)
- 1 duży pomidor
- 100 g boczku wędzonego
- garść liści bazylii
- papryczka chili ( opcja)
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa, sól i pieprz




Wykonanie:
- czosnek i chili drobno siekamy, podsmażamy przez kilka minut na rozgrzanej oliwie
- boczek, cukinie kroimy w dość drobną kostkę (1 cm), z pomidora usuwamy skórę i miąższ, kroimy w kostkę o podobnej wielkości
- w dużym garnku gotujemy sporą ilość mocno osolonej wody i przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- na patelnie wrzucamy boczek, podsmażamy do zrumienienia, następnie dodajemy cukinię, doprawiamy solą i pieprzem; cukinia puści sok więc odparowujemy nadmiar wody z sosu, uważamy jednak żeby jej nie rozgotować. Gdy będzie al dente, dodajemy pomidora, całość przesmażamy razem, smak sosu wzbogacamy oliwą z oliwek. Minutkę przed końcem dodajemy porwane listki z bazylii. Ugotowany makaron odsączamy z wody i mieszkamy z warzywno-mięsnym sosem. Podajemy natychmiast.

Drukuj to!

1 komentarz:

  1. bardzo często robię taki makaron , jest pyszny. Pozdrawiam :) i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...