środa, 8 sierpnia 2012

Pierogi ze śliwkami i bazylią

Zwykłe niezwykłe. Pierogi ze śliwką w cieniutkim cieście, posypane bazylią, z łyżką swojskiej kwaśnej śmietany i osłodzone brązowym cukrem. Moje pierwsze pierogi które przygotowałam samodzielnie od A do Z. Jestem dumna z ciasta które wyszło elastyczne i miękkie i dało się rozwałkować na grubość 3 mm, gorzej szło mi ze sklejaniem, pierożki są niekształtne ale cóż, trening czyni mistrza. Bardzo smaczne, pachnące olejkami z aromatycznej bazylii. Dojrzałe śliwki i kwaśna śmietana świetnie się razem komponują. Przepis znaleziony na Kwestii Smaku.


Składniki ( około 30 szt.)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki gorącej wody
- szczypta soli
- 500 śliwek
- kilka listków bazylii
- kwaśna śmietana
- kilka łyżeczek brązowego cukru






Przygotowanie:
- do mąki wymieszanej z szczyptą soli dodajemy stopniowo gorącą wodę, zagarniajmy mąkę i zagniatamy ciasto. Nie wlewajmy całej wody od razu, być może będzie potrzeba ciut mniej niż w przepisie. Ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie miękkie, plastyczne i bardzo elastyczne. Odkładamy na talerz, przykrywamy ogrzaną przez parę miską i dajemy ciastu odpocząć przez około 30 minut.
- w międzyczasie drylujemy śliwki, kroimy na ćwiartki
- ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm, wykrawamy okręgi szklanką lub innym naczyniem, na środku układamy ćwiartki śliwek, łączymy brzegi i kształtujemy pierogi. Odstawiamy na obsypaną mąką deskę/ stolnicę.
- gotowe pierogi gotujemy w nieosolonej wodzie przez 5-8 minut- w zależności od ilości nadzienia i grubości ciasta. Jeszcze ciepłe podajemy z kleksami śmietany, porwanymi listkami bazylii i posypane brązowym cukrem. Polecam! Drukuj to!

3 komentarze:

  1. Śliwki w pierogach, w dodatku z bazylią? To dla mnie innowacja. :) Nigdy nie jadłam pierogów z tymi owocami, a byłam też przekonana, że bazylii używa się tylko do dań wytrawnych. Zaskoczyłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bazylia świetnie pasuje, musisz spróbować. Myślę że do pierogów pasuje wszystko na co mamy ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię połączenie owoców z bazylią :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...