środa, 21 września 2011

Tagliatelle z groszkiem po florencku

Uwielbiam to danie: kilka prostych składników a niebo w gębie. Bez zbędnego pisania - propozycja na szybkie danie: tagliatelle z groszkiem po florencku *

* przepis na podstawie bloga www.kwestiasmaku.com z własnymi zmianami


- tagliatelle ( około 300g)
- mrożony zielony groszek, oczywiście może być świeży ( 250g)
- wędzony chudy boczek ( 170g)
- tymianek suszony ( około 1 płaskiej łyżeczki)
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz

W dużym garnku nastawiam wodę na makron i przystępuję do przygotowania groszku po florencku. Boczek kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzaną patelnie, zmniejszam ogień i podsmażam w tłuszczu który się w międzyczasie wytapia. Mieszam i uważam żeby nie przypalił. Gdy boczek jest już przyrumieniony wrzucam drobno posiekany czosnek i podsmażam razem przez chwilę a następnie dodaję groszek. Całość smażę razem przez około 7 minut na średnim ogniu. Przyprawiam tymiankiem, solą ( ostrożnie - boczek jest słony ) i pieprzem. Podaję z makaronem ugotowanym al dente.


Drukuj to!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam tagliatelle <3 W Twojej wersji na pewno również smakuje wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  2. te kulki groszku super pasują!

    OdpowiedzUsuń
  3. Groszek jest znakomity- słodka towarzyszka słonego boczku, to naprawdę super połączenie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...