poniedziałek, 8 czerwca 2015

Rabarbarowe drożdżówki do odrywania

Poszłam do kuchni piec ciasto, bez większego planu- wiedziałam że będzie drożdżowe. Ostatnio bardzo rozmiłowałam się w domowym cieście drożdżowym. Takie ciasto jest pyszne samo w sobie, ale jeśli dodamy do niego sezonowe owoce lub inne dodatki to wprost nie można się od niego oderwać ;) W moim przypadku padło na rabarbar. W sezonie zawsze mam pod ręką porządny zapas kwaśnych łodyg- o ile w dzieciństwie zajadało się go maczając w cukrze i gryząc tak długo aż się nasyciło jego kwaśnym smakiem, teraz raczej staram się go trochę obłaskawić lepiącym karmelem (ostatnio czynię to bardzo namiętnie) a potem umieścić w jakimś słodkim wypieku. Ostatnio najchętniej w drożdżowym :) Oto wariacja na temat drożdżówek z rabarbarem


 składniki na duża blaszkę drożdżówek:
*ciasto:
- 3 1/2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 1 duże jajo
- 1 szklanka maślanki
- 50 g masła
* nadzienie:
- 3- 4 łodygi rabarbaru ( około 500 g)
- kilka łyżek cukru
* dodatkowo:
- cukier puder


Wykonanie:
- ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy łyżką
- z drożdży,2 łyżek letniej wody i szczypty cukru przygotowujemy zaczyn i odkładamy na kwadrans w zaciszne miejsce, aż drożdże się spienią
- do miski z mąką i cukrem dodajemy zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto: mikserem lub ręcznie. Kolejno wbijamy jajo, mieszamy, na koniec dodajemy podgrzaną do temperatury naszego ciała maślankę i roztopione masło. Wyrabiamy przez około 10 minut aż otrzymamy miękkie, elastyczne ciasto. Nie powinno się kleić do ścianki miski i mieć gładką strukturę. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość ( na około 1,5 godziny)
- nadzienie: na dno rondelka wsypujemy kilka łyżek cukru, tak żeby równomiernie przykryć dno i podgrzewamy na małym ogniu aż otrzymamy złoty karmel. Wrzucamy do rondla rabarbar pokrojony w mniejsze kawałki i smażymy w karmelu aż ładnie się nim oblepi. Nie smażymy rabarbaru zbyt długo, powinien zachować kształt, jedynie lekko puścić sok i oblepić się słodkim syropem
- drożdżówki: ciasto rozwałkowujemy na prostokąt wielkości 40cm x35cm, równomiernie nakładamy nadzienie z rabarbaru i zwijamy ciasto jak roladę- dość ciasno. Roladę kroimy w plastry grubości około 2 cm i układamy poziomo na blaszce, tak żeby poszczególne drożdżówki stykały się brzegami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Podczas pieczenia wszystkie przestrzenie zajmie rosnące drożdżowe ciasto i drożdżówki będziemy musieli odrywać od siebie. Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem :)
Drukuj to!

2 komentarze:

  1. do takiej bułeczki przydałaby się szklanka zimnego mleka,,,mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też ostatnio mam dużego "smaka" na drożdżowe ciasto- świetne bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...