Składniki dla 1 osoby:
- jeden średni bakłażan
- oliwa z oliwek, czosnek (1 ząbek), sól, pieprz, ulubione zioła (u mnie oregano), szczypta ostrej papryki
- bakłażan przekrawamy wzdłuż. Nacinamy nożem w romby i posypujemy solą. Odkładamy na 30 minut i potem odlewamy sok który puści warzywo.
- piekarnik nagrzewamy do 160-170 stopni, bakłażan nacieramy oliwą i rozgniecionym jednym ząbkiem czosnku, doprawiamy pieprzem, papryką i oregano
- pieczemy około 30 minut. Upieczony bakłażan zciemnieje i będzie miał "mazistą" konsystencję :)
- tak przygotowanego bakłażana zjadłam solo z razowym domowym chlebem, ale jest też świetnym dodatkiem obiadowym lub do dań z grilla. Wystarczy środek wyjąć łyżką i zajadać :)
Drukuj to!
prosto i smacznie!
OdpowiedzUsuń