piątek, 26 czerwca 2015

Krajanka z karmelizowanym rabarbarem i kokosanką

Ale to było pyszne ciasto. Pół zniknęło jeszcze ciepłe... Nie mogłam się oprzeć kruchemu ciastu, kwaśno-kwaśnej warstwie z rabarbaru i słodkiej kokosanki. Mówię Wam, ciasto jest boskie, jeśli spodziewacie się gości, lub chcecie zrobić coś pysznego na przekąskę podczas wycieczki lub innego wypadu za miasto upieczcie je w wolnej chwili. Suszenie bezy trochę trwa, więc zarezerwujcie na nie godzinkę czasu więcej jak przy zwykłym kruchym cieście.


Składniki (piekłam w tortownicy 23 cm średnicy)
*ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 180 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 duże żółtka
* nadzienie:
- kilka łodyg rabarbaru o łącznej wadze około 500 g
- kilka łyżek białego cukru
* kokosanka:
- 2 duże białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych


Wykonanie:
- ciasto: wszystkie składniki siekamy i łączymy ze sobą w elastyczne ciasto. Nie wyrabiamy za długo, ciasto ma się zlepić ze sobą i wystarczy. Gotowym wylepiamy dno tortownicy i schładzamy w lodówce minimum 40 minut 
- nadzienie: do rondelka wsypujemy cukier, tak żeby równomiernie przykrył dno. Podgrzewamy aż cukier się rozpuści i będzie miał ładny złoty kolor. Cukru nie mieszamy i uważamy- jest bardzo gorący! Rabarbar kroimy w kawałki wielkości około 2 cm i wrzucamy do karmelu. Gdy rabarbar puści sok i zmiesza się z karmelem, pokryje się słodkim sosem to jest gotowy. Odstawimy rondel z ognia 
- schłodzony kruchy spód podpiekamy na złoto przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
- w międzyczasie przygotowujemy warstwę kokosankową. Białka umieszczamy w suchej, czystej misce bez śladu tłuszczu. Najlepsza jest szklanka lub metalowa. Gdy piana jest już lekko ubita wsypujemy po łyżeczce cukru i ubijamy tak długo aż zużyjemy cały cukier i  nie będzie czuć ziarenek cukru w pianie. Gdy piana jest ubita wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dodajemy sok z cytryny. Krótko miksujemy. Na samym końcu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łopatką aż równomiernie rozprowadzą się w ubitej pianie. 
- na upieczony spód nakładamy nasz wcześniej przygotowany rabarbar a na wierzchu rozsmarowujemy bezę z wiórkami. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 160-170 stopni i suszymy bezę przez około godzinę. Ciasto będzie gotowe gdy wierzchnia warstwa nabierze lekko kremowego koloru. Studzimy ciasto w wyłączonym piekarniku. Smacznego!

Drukuj to!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...